Obavijesti

Dolazna mobilnost profesorica i profesora s Filozofskoga fakulteta Univerziteta Crne Gore

U razdoblju od 23. do 27. travnja 2024. godine u sklopu Plana dolazne mobilnosti Odsjeka za pedagogiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu na Odsjeku su boravili doc. dr. sc. Milica Jelić, doc. dr. sc. Jovana Marojević, prof. dr. sc. Saša Milić i doc. dr. sc. Katarina Todorović s Filozofskoga fakulteta Univerziteta Crne Gore. 

U srijedu 24. travnja održan je neformalan sastanak gostiju s djelatnicima Odsjeka za pedagogiju, na kojemu smo se još detaljnije upoznali s aktualnim znanstveno-istraživačkim interesima i projektima, kao i razmotrili mogućnosti intenziviranja naše suradnje u skoroj budućnosti. Nakon sastanka gosti su u društvu izv. prof. dr. sc. Marije Bartulović posjetili izložbu “Od vlastite učionice do vlastite sobe”, koju su u prostoru Školice za 5 zajednički organizirali Hrvatski školski muzej, K-zona i VoxFeminae. Izložba prikazuje doprinos triju učiteljica, Marije Jambrišak, Ivane Hirschmann i Natalije Wickerhauser, borbi za žensko gimnazijsko obrazovanje u Zagrebu.

U četvrtak 25. travnja doc. dr. sc. Katarina Todorović, doc. dr. sc. Milica Jelić i doc. dr. sc. Jovana Marojević s članovima su Katedre za didaktiku i školsku pedagogiju posjetile Osnovnu školu Bukovac, Srednju školu Pregrada te Dom Crvenog križa Grada Zagreba na Sljemenu, u kojemu se provodi dio programa nastave u prirodi za učenike trećih razreda osnovnih škola Grada Zagreba. Glavni cilj posjeta bio je prezentirati primjere dobre prakse i dinamiku transfera pedagogijskih teorijskih koncepata u pedagošku svakodnevicu. Tijekom posjeta kolegice i kolege imali su priliku dublje se upoznati s radom učitelja, nastavnika i učenika te promatrati kako se pedagoška i didaktička načela vjerno i zorno primjenjuju u različitim školskim okruženjima. Posjetama je istaknuta važnost kontinuirane suradnje akademske zajednice i škola uz prepoznavanje potencijala sinergijskoga djelovanja škola i lokalne zajednice. Sve navedeno ne bi bilo moguće bez gostoprimstva domaćina, zbog čega još jednom zahvaljujemo ravnateljici Osnovne škole Bukovac, dr. sc. Mirjani Boras; tehničkome voditelju Doma Crvenog križa Grada Zagreba, gospodinu Davoru Jajtiću; te ravnateljici Srednje škole Pregrada, dr. sc. Vilmici Kapac, ujedno vanjskoj suradnici Odsjeka za pedagogiju. 

U petak 26. travnja naši su gosti boravili u Knjižnici Filozofskoga fakulteta, gdje su na raspolaganju imali fond Knjižnice kao i ostale njene usluge, uključujući mogućnost korištenja prostorija za individualni rad. 

Realizaciju dolazne mobilnosti naših kolegica i kolege s Filozofskoga fakulteta Univerziteta Crne Gore procjenjujemo uspješnom te se nadamo nastavku plodonosne suradnje!